Samenwerking Ministerie van VWS en NEK voor vrouwspecifieke zorg: Een pleidooi voor Endometriose bewustzijn en specialistische zorg

Informatief
EK en Reinier de Graaf werken samen voor vroege diagnose en behandeling van endometriose.

Belang van bewustzijn en specialistische zorg vrouwspecifieke aandoeningen

Zorgprofessionals van de Nederlandse Endometriose Kliniek (NEK), Carina Hilders, voorzitter van de Raad van Bestuur van Reinier de Graaf en een ervaringsdeskundige ontvingen 10 januari 2024 het team van Curatieve zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Zij spraken met elkaar over het belang van meer aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen zoals endometriose en de noodzaak om vrouwen die hier aan lijden hooggespecialiseerde zorg te bieden binnen expertisecentra.

Noor Paridaans, gynaecoloog bij de NEK, en Carina Hilders gingen in op het feit dat vrouwspecifieke aandoeningen in de Nederlandse gezondheidszorg onderbelicht worden. En dat er nog veel te winnen is op het gebied van awareness en wetenschappelijk onderzoek om vrouwen de juiste gespecialiseerde zorg te bieden.

Ontmoeting Ministerie van VWS bij Reinier de Graaf ziekenhuis

Tijdens het werkbezoek van VWS deelde Kim Gündel (41) haar indrukwekkende verhaal. Zij kampte als kind al met ernstige buikpijn, maar het duurde 22 jaar voordat de diagnose diep invasieve endometriose werd gesteld. “Toen ik hoorde dat ik ernstig ziek was, was ik opgelucht. ‘Zie je wel, dacht ik, ik ben niet gek! Dat was zo’n opluchting, maar tegelijkertijd een heftige boodschap. Er volgden veel noodzakelijke operaties waardoor ik helaas geen kinderen meer kan krijgen. Ik ben dankbaar dat ik bij de NEK de juiste zorg krijg en in goede handen ben. Ik heb leren leven met mijn ziekte, heb een hele fijne relatie en een goede baan als politieagente in Rotterdam. Maar een vroege diagnose had mij zo veel leed kunnen besparen. Door mijn verhaal telkens opnieuw te delen, hoop ik dat jonge vrouwen niet dezelfde weg hoeven te bewandelen.”

NEK en Reinier de Graaf inzet voor vroege diagnose en behandeling van Endometriose

Samen werd besproken hoe er meer bekendheid gegenereerd kan worden voor endometriose: bij vrouwen, bij zorgverleners én de overheid. Want als de diagnose vroegtijdig gesteld wordt, kunnen vrouwen de juiste behandeling krijgen en zijn de gevolgen minder ingrijpend. De NEK en Reinier de Graaf zetten zich samen in om de kwaliteit van leven van endometriosepatiënten te verhogen.

De eerste 1000 patienten behandeld bij de NEK
NEK in het nieuws
Vorig bericht
De eerste 1000 patienten behandeld bij de NEK
Volgend bericht
NEK in het nieuws