Eerste operaties endometriose in Reinier de Graaf succesvol verlopen

Nieuws
Toegangstijd Endometriose Kliniek

De Nederlandse Endometriose Kliniek (NEK) is gestart met het opereren van endometriosepatiënten in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Deze week werden de eerste patiënten succesvol geopereerd.

Carina Hilders, voorzitter Raad van Bestuur van Reinier de Graaf. “We zijn blij en trots dat we samen de operatieve zorg hebben geïmplementeerd. Met de steun van alle zorgverzekeraars wordt verder gebouwd aan het leveren van topklinische endometriosezorg in onze regio en Nederland. Dit realiseren we met een multidisciplinair team en de jarenlange opgebouwde expertise van de betrokken professionals.”

Expertise

Een op de tien vrouwen in Nederland krijgt te maken met endometriose. Het is een chronische aandoening waarbij er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Dit kan leiden tot ontstekingen met verklevingen en pijn. De gynaecologen van het expertisecentrum de NEK, Noor Paridaans, Mathijs Blikkendaal en Tobias Limperg, zijn gespecialiseerd in de behandeling van vrouwen met ernstige endometriose. Zij richten zich volledig op endometriose en behandelden de afgelopen jaren veel vrouwen met deze klachten. Daarnaast doen zij onderzoek naar innovatieve behandelmethoden waarvoor ook samengewerkt wordt met academische onderwijsinstellingen. Samen met artsen vanuit verschillende disciplines zoals urologie, GE chirurgie, psychologie en diëtetiek wordt innovatieve zorg geboden die er op gericht is om de patiënt (weer) een hoge kwaliteit van leven te geven. Zo wordt naast de medische kant ook gekeken naar de algehele gezondheid van de patiënt en de impact die endometriose op haar leven heeft.

Zorg op de juiste plek

Dat de medisch specialisten van de NEK hun zorg verlenen in het Renier de Graaf ziekenhuis is een bewuste keuze. Gynaecoloog Noor Paridaans: “Reinier de Graaf loopt voorop in het bieden van zorg aan Moeder en Kind. Hierdoor kunnen verschillende zorgdisciplines rondom de vrouw met endometriose op een kwalitatief hoog niveau georganiseerd worden. Een voorbeeld is de samenwerking met zorgprofessionals van het topklinische fertiliteitscentrum van Reinier in Voorburg. Dertig tot vijftig procent van alle onbegrepen fertiliteitsproblematiek, wordt veroorzaakt door endometriose. Vrouwen die hiermee kampen, krijgen op deze plek meteen de juiste zorg.

NEK start met operaties van patiënten met endometriose
ESGE congres: wetenschappelijke bijdrage van de NEK
Vorig bericht
NEK start met operaties van patiënten met endometriose
Volgend bericht
ESGE congres: wetenschappelijke bijdrage van de NEK